Neden Olmasın ?


Nefes alıyorsak umut var demektir.Bizi yaşamda ayakta tutan şeydir umut. Bir şeyin iyi/kötü sonuçlanmasının beklendiği zaman çıkar karşımıza. Sadece umarız. Bu umma durumu aslında kendini "UMUT"  olarak adlandırır.
hayatımız sınavlardan ibarettir.Devamlı imtihan halindeyiz:Allah(C.C.) dünyayı yarattığından beri insanlığı sınava tabi tutuyor.Onun emir ve yasaklarına uyduğumuzda ahirette ya Cennete ya Cehenneme gireceğiz. yani ödül ve ceza karşımıza çıkıyor. Dinin emir ve yasaklarına uyduğumuzda cennete ya da cehenneme gideceğimizi umuyoruz. yaptığımız her iyiliğin ödülü hak edip, kötülüklerin ise cezaya tabi olduğunu biliyoruz. Umut etmenin Allah (C.C) katındaki karşılığı "İNŞAALLAH" tır. Yani söz şuna indirgenebilir : İNŞAALLAH derse yaratılan İNŞAA eder Yaradan. Çalışıp,emek harcayıp sonrası9nda tevekkül edersek Allah'ın(C.C) bize takdiri olan kaderimizi yaşayacağız/yaşıyoruz. Allah hepimize salih ameller yapmayı nasip etsin (Amin)
Devamlı bir hareket halindeyiz. Devamlı bir şeylerle uğraşıp,mücadele ediyoruz, çalışıyoruz. en önemlisi emek harcıyoruz.Bu çabalarımızın boşa gitmemesi için dua ediyoruz ki Allah (C.C) bize yardım edip hayırlıysa versin hayırlı değilse vermesin .
Sınavlar dedik, bir sınava giriyoruz hayatımız değişiyor. Üniversiteye girişi sınav,işe giriş sınavla,işte terfi etmek sınavla,akademik kariyer yapmak sınavla,yetenek sınav ve kısacası her şey sınav sınav sınav.Her sınava girişimizde içimizde bir umut ve heyecanla gireriz. Sonucun hüsran olacağını bile bile yine mağlubiyet yaşacağımızı bile bile giriyoruz.
Son 3 senede birçok sınava girdim. her girdiğim sınavda da bu sefer olur umudu taşıdım hiç çalışmadığım halde. Özellikle de girdiğim sınavlar hep banka sınavlarıydı. Bankacılık sektöründe kariyer yapmak isteyenler o sınavlara girip ,başarı durumlarına göre mülakata çağrılır ve işe başlama süreçleri başlar.Çalışmadım sadece "deneyim olsun " veyahut "kendimi deneyeyim" veya "soruları göreyim"mantığıyla sınavlara girdim.Çoğu hüsranla sonuçlandı ama bir şeyi öğrendim.umudu yitirmemeyi.
Bu sınavlara hemen hemen her bölümden her üniversiteden lisasn derecesi alan herkes girebiliyor.Kimisi belli bir ücret karşılığında kimisi ücretsiz şekilde yapılıyor. Sınava giren 5000 kişiden kaçı gerçekten bir bankada çalışmak istiyor şeklinde bir soru sormak merakımı gidermeye yetmiyor. KPSS'ye hazırlananlar o büyük sınava hazırlık olsun diye girdiklerindene sınav deneyimleri artıyor. Bunu anlıyorum.
Herkes bir umutla bu sınavlara giriyor mantık hep aynı. Soruları görmek için girdim,belki şansım tutar,şeklinde giriyorlar ve bence 1-0 geriden özgüvensiz şekilde o sınavlara giriliyor. Neyse!
her banka sınavında ben de bu sefer umuduyla girdim: kHalen de giriyorum. Girmenin sınırı yok.28 yaşa kadar istediğin sınava gir. Tek şart bu!
Sıanv kapılarında sınava giren adayların yüzlerindeki fade hep gergin,sinirkli ve heyecanlı oluyor. Sınav yerine yakın bir yerde sınav saatini bekleyenler'bitse de gitsek' havasında olsalar da sınav sonunda derin bir oh çekiliyor. Hayatları 1 saatlik genel yetenek testine bağlı vwe bir önceki sınav seansından çıkanların yüzlerine bakınca bir umutsuzluk ortalığı kaplıyor.Yine yetiştiremedik sre az geldi, sorular zordu şeklinde bir bahane uydurmacası içine giriliyor. Doğru bir bahane!
Zaten torpilleri alacaklar bizim sınava girmemiz formalite diyenler kendi tespitlerini yapıyorlar. Bir umutla neden o alınacak kişiler arasında biz de olmayalım diyen yok. Özgüven eksikliği daha sınava girmeden başlaıyor. Sonra başarı gelecek diye bekle. Çok beklersin!
Bu benim falanca bankanın sınavına 4.ncü girişim. Sorular şöyle böyle çıkıyoer zaman yetmiyor deyip de sıanv yerine giden otobüsteki insanların moralini bozmak reva mı? Yolda herkes kendi deneyimlerinden bahsederken hayret ediyorsun. Sanırsın millet sınava ek iş için giriyor.!
Nice hayatlar ,ne garip insanlar var.Herkesin bir hikayesinin bir sınavda kesişeceğini biliyorsun.
İş bulmak,iş değişikliği yapmak,kariyer hayatı anlamlı kılan güzel olgulardır. Bunlar olurken kendimizi kaybetmeyip sebat ederek umutla çalışmak gerekir. Bakarsın hiç ummadığın bir zamanda bir yerden hayırlı bir iş,eş çıkar. Neden Olmasın ?

İsmail Kazan/Gerede

Kayahan 90 lı yıllara damga vuran ender sanatçılarımızdan birsidir. Onun bu UMUT AŞILAYAN şarkısına kulak verelim.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evleri Yüksek Kurdular...

Gerede'de Sabah Çorbası

İşte Benim Zeki Müren