Hemşehrim.




Aynı şehri paylaşanlara,ekmeğini yiyip suyunu içenlere eş dost edinenlere "hemşehri" denilir. O şehrin havasını suyunu ekmeğini herşeyiyle bir bütününü sevmek o şehre"sevdalanmak" hemşehriciliktir. Aynı mahallede büyüyüp komşuculuk yaparak birbirinin ekmeğini bölüşmek hemşehriciliktir. hemşehri olmak güzeldir.
Anadolu şehirlerinden büyük şehirlere göçün getirdiği en önemli duygu hemşehricilik duygusudur. Kent yaşamında yabancılık çekmemek için aynı dili konuştuğun bir toprağınla bir araya gelmek çok önemlidir. Hemşehriler büyük şehirlerde memleketlerinde tanışmamış olsalar bile bağ kurup zorluklara birlikte göğüs germektedirler.hemşehricilik bir nevi temsiliyettir. Toprağını,memleketini büyük şehirde temsil etmektir. Toprağını tanıtmaktır. Hemşehrilerinle aynı sofrayı başka hemşehrilerle paylaşmak ortak duygularla hareket etmektir. Hasret gidermektir. Birbirini tutmaktır. En ufak bir sorunla karşılaştığında bu soruna çözüm aramak hemşehrilerinle fikir alışverişi yapmaktır.  
Bolulular olarak hemşehricilik ilişkilerimizin çok güçlü olduğunu maalesef söyleyemeyeceğim. Hatta büyükşehirlerde bir Bolulu görmeye bile tahammülümüz yoktur. Birbirini tutmayı bırakın birbirlerinin kuyularını kazmaya,kazık atmaya çekinmezler. Bolu'nun 8 ilçesi olmasın a rağmen bu ilçeler birbiriniden son derece bağımsızdır. Bolu'nun haritasına baktığınızda net olarak karşınıza çıkar. Bolu Merkez ortada, Gerede,Dörtdivan,Yeniçağa, Mengen doğuda; Mudurnu Göynük Seben Kıbrısçık batıda yer alır.
Türkiye'nin her yerinde mutlaka bir Bolulu'ya rastlamak mümkündür. Boynunda BOLUSPOR atkısıyla bir gez bakalım kaç hemşehrin çıkacak. Hepimizin ortak değeri BOLUSPOR'dur. Gittiğin şehirde "Bolu Lokantası"adını taşıyan bir yer görürsen şaşırma.(Bolulu Hasan Ustayı saymıyorum) Yolda görsen ya da bir tren garında otobüste Bolu'ya giden bir vasıtaya bindiğinde Bolulu birini görsen tanımazdan gelir ilgilenmezsin. Bolu adıyla bir dernek görürsün.Cesaret edip de içeri giremezsin.
Hepimizin ortak değeri BOLUSPOR olsa da Bolu'dan adam gibi bir sponsor çıkıp da BOLUSPOR'u Süper Lig'e taşıyamadık. Hele ki Bolu Türkiye'nin en zengin ili çıkmasına rağmen sponsor çıkmaması çok düşündürücü.
Kendi toprağımıza sahip çıkamazken başka şehirlerdeki insanların dostluğundan medet umuyoruz. Ortak bir nokta olmamasına rağmen.
İşletme lisans eğitimini aldığım Karaman'da bile takriben 10 Bolulu olmasına rağmen (2 kişi hariç) çok görüşmediğimi söylemek isterim.:Yalnız aynı istikamete gittiğimizde "bilader sende mi Bolulusun"deyip şaşkınlığımı gizleyemezdim.

 Birkaç sorum olacaktır. :
  1. Kendi hemşehrimizden korkmamızın sebebi "hemşehri hemşehriyi gurbette öpermiş"sözünden midir?
  2. Kendi hemşehrimize yardım edememek mi vefa örneğidir.?
  3. Kendi hemşehrimizle ortak iş yapmak mı bizi korkutuyor? 
  4. Kendi hemşehrimizin yaptığı hangi işle gurur duyuyoruz?
  5. Kendi hemşehrimize çeşitli lakaplar yakıştırmamız onları ötekileştirmiyor mu?
  6. Başkalarına yardım edip,başkalarından yardım görenler, sıra kendi hemşehrisine gelince neden görmezden geliyor?
  7. Sen alışverişi başkalarından yap düğününde takıyı hemşehrin taksın. Bu mudur cömertlik.?
  8. Kendi hemşehrisinden bir hayır dua almak çok mu zor geliyor ?
Aynı işi yapan hemşehrinden alışveriş yapmayıp büyük Alışveriş merkezlerinden daha ucuz,daha hesaplı diyerek ürün aldığında aslında en büyük kazığı hemşehrine attığının farkında değilsin.Sonra hepimizin ortak sorumluluğu olan sahip çıkma duygusu nerede kalıyor.? Böyle mi sahip çıkacağız birbirimize.
Para kazanamıyoruz diyerek iş yerini kapatan hemşehrimize bir tekmede neden hemşehrilerinden atılıyor. 'Düşenin dostu olmaz' denilerek atılan bu tekmeler gün gelip bize de atıldığından nasıl bir duygu halinde olacağız. Hemşehrimizin işini kaybedip,rızkından olması çok mu hoşumuza gidiyor?

Kendi hemşehrimize sahip çıkalım, kendi toprağımıza yabancılaşimayalım,onları destekleyerek yardım edelim. Kuvvetli bağlar kuralım,özümüzü toprağımızı kültürümüzü gelecek nesillere güzelce bırakalım. Küslük olmadan kardeşce barış içinde yaşayalım. 

Bu vesileyle BOLU ismini ,kültürünü,BOLU'nun tanıtımını ülkemizin her ilinde yapan,tanıtan kimler varsa hangi dernekler ve platformlar varsa onlardan Allah razı olsun. Bolu adını taşıyan dernek,platform ne varsa onları destekleyelim.Devamlı başarılı ve güzel işler yapıp göğsümüzü kabartmalarını temenni ederim.

İsmail Kazan. /Gerede 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evleri Yüksek Kurdular...

Gerede'de Sabah Çorbası

İşte Benim Zeki Müren