TRT SOLO ALBÜMLER SERİSİ




TRT'nin değerli sanatçılarına TRT'nin albüm yapması musikimize en büyük kültürel hizmettir. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimi sunarım ..
TRT Solo Albümler Serisi hemen hemen Türk Sanat Musikimizin her devrinden eserler ile meraklılarının dinlemesine sunulmaktadır. 
TRT Solo Albümler Serisi , TRT'nin kendi bünyesinde bulunan sanatçılarına değer vererek onların daha geniş kitlelerce tanınmasını sağlamak ve sevdiğimiz, dinlediğimiz sanatçılarımıza dair elimizde kalıcı bir eser bırakmak amacıyla oluşturulmuş bir çalışmadır. Böyle bir amaçla çıkan Solo Albümler Serisi dinleyicilerin gönlünde ayrı bir taht kurmuştur. 
Yıllarını TRT'ye vermiş , TRT'nin Gençlik Koroları'ndan yetişmiş ya da konservatuvar eğitimi alırken TRT'nin açmış olduğu sınavlara girerek başarı kazanan ve TRT'de akitli yada kadrolu sanatçı olan sanatçılarımızın albümlerinin TRT bünyesinden çıkması çok manidar ve sanatçılar açısından da gurur verici bir durumdur. 
Kendi imkanlarıyla bir albüm yapmak isteyip de başaramayan ya da sponsor desteği alamayan sanatçılarımızın kendi kurumları olan TRT'den albümlerin çıkması onları daha geniş kitlelere tanıtmak içindir.

TRT Solo Albümlerde albümü çıkan sanatçıların albümlerdeki şarkılar sanatçıların duruşlarını ve tarzlarını yansıtmış. Repertuvar seçimleri gayet başarılı. hele ki daha önce TRT Sanatçılarını çok fazla dinlememiş olanlar için bu albümler sanatçıları tanıma ve sanatları hakkında bilgi sahibi olmak için imkan yakalamışlardır.

TRT Albümleriyle dinleyiciyle buluşması ve kurum içindeki araç ve gereçlerle kayıtları yaparak bu albümleri hazırlayan ( albümün dizgileri renklendirme ,dış kabı vs. onlar için dış kaynak kullanmak gerekli) büyük bir emek harcayan herkese karşı dinleyiciler olarak büyük bir borcumuz vardır. Bu borcumuz da bu albümleri satın alarak ifa edilebilir.

Bir Türk Sanat Musikisi dinleyicisi olarak TRT'nin Solo Albümler Serisi'nden çıkan albümlerini destekliyorum ve elimden geldiğince de almaya çalışıyorum. Repertuvar, kayıt, saz üstadları olsun hepsi kendi alanlarında birer uzman ve kendilerini kanıtlamış insanlar. ve devamlı olarak TRT'nin müzik programlarında izleyicilerle buluşan insanlar. hepsinin emeklerine ve gönüllerine sağlık . 

Bir Türk Sanat Müziği Dinleyicisi olarak bu albümlerde dikkat ettiğim birkaç husustan bahsetmek istiyorum .: 

  1. Bu albümlerde konulan şarkıları kim seçiyorsa ( sanatçılar, şefler vs.) daha önce başka bir sanatçının albümünde olan bir eseri başka bir albüme koymamak olmalıdır. Buna bir standart getirmek lazımdır. Çünkü sanatçılar arasındaki  dostluk ve arkadaşlık ilişkileri zedelenebilir. 
  2. Bu albümlerde yer alan şarkı sayısına da bir standart getirmek lazımdır. 12 şarkı üzerinden olacaksa 12 şarkı koyulmalı . Bir sanatçı 12 şarkı koyup başka sanatçıların 9 şarkı koymalarına son verilmeli. Bir standarda bağlanmalıdır
  3. TRT Repertuvarında olup da çok fazla dinleyiciyle buluşamayan şarkıların bu albümlere konulması gereklidir. TRT Repertuvarında olan binlerce şarkıdan sadece insanların diline düşen ve artık klasikleşen eserler konuluyor. Albüm repertuvarı yapılırken bu husus göz ardı ediliyor. 
  4. Yeni bestelerin de bu albümlerde her alıp dinleyiciyle buluşması gerekir. Genelde belli başlı bestekarların belli başlı eserleri albümlerde yer almaktadır. Bu bestekarların yeni eserleri (Rahmetli olanlar için 3.madde geçerli)  bu albümlerde yer verilmelidir. 
  5. TRT 2009 yılında sanatçılarına klip çekti. Bu kliplerde seslendirilen şarkılar neden TRT Albümlerinde yer almadı ? 
  6. Albümlerin iç düzenlemeleri de çok değişkenlik göstermektedir. Sanatçıların daha güncel fotolarının konulması ve daha iyi bir dizgi yapılması gereklidir. Daha önceki albümlerde Albümde emeği geçen Saz Sanatçılarının isimleri ,tonmayster makyöze kadar herkesin isimi yazılırken son albümlerde 'sahne gerisinde' bulunup da emek harcayan insanların yazılmamasına üzüldüğümü belirmek istiyorum. Çünkü albüm yapmak bir ekip işi gerektirir. 
  7. Dikkatimi çeken bir husus da TRT'nin daha önceki albümleri Ulus Müzik ile yapılan anlaşmalar doğrultusunda TRT ve Ulus Müzik amblemleri basılarak çıkartılmıştır. Elime geçen son albümler de ise arka kapağın en altında TRT MUHASEBE VE FİNANSMAN DAİRESİ BAŞKANLIĞI  diye bir ibare var. Ben bu ibarenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Oraya TRT kendi genel müdürlük birimlerinden birini yazacaksa bu  TRT MÜZİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI olmalıydı. Bu albümlerin 'sanat amacıyla mı' yoksa 'kar amaçlı' mı yapıldığı şüphesi oluştu. 
Neden TRT Solo Albümler Serisi Albümlerini almalıyım ? 
  1. Gelecekte müziksiz kalmamak için almak lazım: 
  2. Gelecek nesillere bu albümleri arşivleyip onların da bu güzelliklerden mahrum bırakmamak ve öz kültürüm olan musikimizi onlara dinleme alışkanlığı kazandırmak için
  3. Gerçek Sanatın ve Sanatçıların tadına doyulmaz müzik ziyafetlerini kaçırmamak için . 
  4. Müziğin kalitelisini dinlemek için. 
  5. Şu an ki TRT sanatçılarının alt kadrolardan yetişenlere örnek teşkil etmesi ve gelecekte de bu alt kadrolardan yetişen yeni seslerin TRT'den albümlerinin çıkarılması için şimdiden TRT Solo Albümleri desteklemek gerekir ..
  6. Hayatımızın her döneminde ilk günkü heyecanıyla ve şevkiyle dinlediğimiz eserleri sevdiğimiz sanatçıların sesinden dinlemek için. 
  7. Musikimizi layıkıyla icra eden , bu uğura kendini adayan sanatçıları desteklemek için
  8. Musikimize en büyük hizmetleri dokunan TRT'mize sahip çıkmak için 

Benim gözlemlediklerim bunlardır. 

Amacım , bir dinleyici olarak doğru bulduğum noktaları ve yanlış bulduğum noktaları yazmaktı.Bunlar benim kendi düşüncelerimdir. Elimden geldiğince gözlemlediğimi ve düşündüklerimi yazmaya çalıştım. Katılıp katılmamak okuyucuların elinde ve inisiyatifindedir. 

Saygılarımla
İsmail Kazan/Gerede


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evleri Yüksek Kurdular...

Gerede'de Sabah Çorbası

İşte Benim Zeki Müren