Gerede'de Kar Yürüyüşü



 Bir pazar günü arkadaşım Patkütlerin Here Oğlan Ali 'yi telefonla aradım. Hal hatırdan sonra abi işin var mı diye bir soru sordum o da bana "evdeyim bu soğukta nereye çıkacağım "diye cevap verdi. Ben de hazırlan Esentepe'ye gidiyoruz kar yürüyüşü yapacağız dedim. Esentepe'den inince Sedef  Pastanesi'ne sahlep içmeye gideriz ısınırız biraz "diye de onun asla reddemeyeceği bir teklif sundum :) biraz mırın kırın etti benim ısrarlarıma daha fazla dayanamayarak sonunda ikna oldu. Esentepe'ye Sabancı Yurdu'nun ordan çıkmaya başladık. Yanımızdan arabalar kaya kaya çıkıyorlar. Bizde kenardan yürüyoruz. Sonra Üst tarafa geldiğimizde Şıhlar Kavağı ayrımından alt yoldan içeri doğru Şıhlar Kavağına yürümeye başladık. Etrafta kimseler yok sessiz ve soğuk bir ortam. İçeriye doğru yürümeye başladığımızda doğa bütün ihtişamıyla bizleri karşıladı. Dizimize kadar olan kara bata çıka yürümeye başladık. Aşağısı Dayıoğlu Deresi üst tarafı Şıhlar Kavağı . Asırlık çam ağaçları , uzaktan gelen köpek sesleri vs. Karlara bata çıka yürüdük . Sonra çitleri aşıp Esentepe'nin içerisine doğru girmeye başladık. İçerideki patika yolda yürüdükçe hem korkumuz hem de kar sevincimiz arttı. Beyaz örtü ağaçlara gelinlik gibi yakışmıştı. İçeride kar topu oynayıp karlara uzandık.
Çocukluğumuzdaki anları bir nebze olsun yaşamaya başladık . Çocukluğumda evimizin bulunduğu Kabiller Mahallesi'nde tabakhaneden aldığımız mavi bidonları 2 ye bölüp içine yastık koyarak ya da bidonun üzerine oturarak kayardık. Mahallemiz yokuş aşağı olduğu için Çongarların evinden Çakmakçıların evine kadar aşağıya gdoğru kayardık.
Sonra Esentepe'ye girdik. Uzaktan gelen seslerin sahipleri ve o kalabalığı gördük. Eline mavi bidonları alanlar Ramazan Dede Camii'nin o yokuşundan kaymaya başlamışlar. Bidonunu alan çıkmış Esentepe'ye Herkes çocuklar gibi şen şakrak. Genci yaşılısı çoluğu çocuğu herkes orada çok kalabalıktı. Kamelyalardan yükselen mangal kokusu temiz havayı biraz bozsa da bizim karnımızı acıktırmaya yetti. Kaymayı bitirenler sucuk ekmek yapıp açlığını bastırmaya çalışıyorlar.Karda mangal keyfi çok güzel olur. Soğuk ve sıcağın birbirine geçtiği ve üşüyenlerin mangal ateşiyle ısındığı keyifli bir zaman . Mangal ile birlikte nargile ve semaver ketyfi yapanlar da var. Herkes keyfine keyif katıyor.  Haftanın stresinden bunalan insanlar kendilerini doğaya atıp çeşitli eğlencelerle kendilerini rahatlatmalarını görünce insanın mutluluğu yerine geliyorç. Herkes gülüyor ne güzel. Sıkıntılardan bir nebze olsa sıyrılıyorlar. Kendi çocuklaruklarına anılarına geçmişlerine dönüyrlar. Bu da onları fazlasıyla mutlu etmeye yetiyor. Bütün aile bir arada keyifli bir pazar günü geçirip karın tadını çıkarıyorlar
Gerede doğanın beşiği. Dört mevsim harika. Şarkıda " her mevsim içimden gelir geçersin" diyor ya işte öyle. Kar yağdığında Gerede dışından gelen kayakçılar olsun karı bahane edip memleketini görmeye gelenleri  ve Gerede'nin bir haftasonu kalabalık olduğunu görünce insanın daha da hoşuna gidiyor. Yolda bir tanıdığını gördüğünde ya da Gerede'ye gelen bir arkadaşının işyerine uğradığını senin işyerinde bir bardak çay kararınca sohbet edilir. Eskilerden yenilerden havadan sudan konuşulur güzel bir 5 dakikalık hasret gidermece faaliyeti.

İşte böyle karlar da yürüdük eğlendik gezdik. Felekten bir gün çaldık. Patküte gelince o hala salebin keyfinde...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evleri Yüksek Kurdular...

Gerede'de Sabah Çorbası

İşte Benim Zeki Müren