İşte Benim Zeki Müren



  Zeki Müren Sergisi İzlenimleri
(Zeki Müren'de Bizi Görecek mi ? )
 
2001 yılı yapımı "Vizontele" filminde bir Doğu iline gelen TRT ekiplerini karşılamak üzere Belediye önüne halk toplanır ve halka hitaben belediye başkanı "Bugün şehrimiz için tarihi bir gündür. Bugün Ankara'dan gelen çok önemli bir heyet şehrimizde olacak. Son teknoloji icadı olan Vizonteleyi getirecek. Hepimize hayırlı ve uğurlu olsun" diye seslenir. Vizonteleyi anlatır "Sevgili kardeşim radyoda Zeki Müren şarkı söylemiyor mu? İşte onu söylerken hem dinleyip hem göreceksiniz aynı anda" der ve oradan halktan biri "Peki, Zeki Müren'de bizi görecek mi? diye sorar. Bu replik bu filmin en unutulmaz repliği olarak hafızalarımıza kazınmıştır.

Yapı Kredi Bankası Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Taksim'de "İşte Benim Zeki Müren" adlı bir sergi açtı. Sergide Zeki Müren'in daha önce yayınlanmamış fotoğrafları el yazıları, mektupları, karalamaları, kıyafetleri, film afisleri çeşitli anekdotlar Bodrumdaki evinde kullandığı eşyalardan parçalar vs vs. ve resimler yer alıyordu Gayet güzel ve özenle seçilmiş bir seçkiyi sanatseverlere sundular.
 
Söz konusu Zeki Müren olunca aklımıza neler neler gelmiyor ki.. 6 sene boyunca evinde "Kendini dinleyen" aldığı ilaçları "Lunapark Dünyası"na benzeten ve kilo aldığı için görüntü vermekten kaçınıp sadece birkaç TV programına telefon aracılığı ile katılan sanatı doruğunda bırakan ve yeniden eski günlerine kavuşmayı bekleyen bir sanatçı kişilikten bahsediyoruz. 
Bir sanatçı için en güzel ölüm sahnedeyken ölümdür.Zeki Müren'in de vefatı sahnede olmuştu. O adeta TRT de doğmuş ve yine TRT de vefat etmiştir. kimseye nasip olamayacak bir şekilde vefat etti. Güzel öldü.. O vefat ettiğinde ben 8 yaşındaydım.hayal meyal hatırlıyorum cenaze törenini. TRT canlı yayınla vermişti. Zeki Mürenli bir döneme ermeyi çok isterdim. Cidden sanatın doruklarından biridir ve sahnede ilkler yapmış bir sanatçıdır.Sahneye podyum kuran saz heyetinin tek tip kıyafet giymesini isteyen sahnede bütünlük sağlayan bir sanatçıdır. Onun dönemi hep ilklere sahne olmuştur. Ömrü vefa etse kim bilir daha ne yenilikler yapacaktı.
Sergide gezerken bir yandan onun sesinden eserler dinliyorsunuz.Çok berrak ve çok düzgün bir diksiyon ile okuduğu eserleri dinlemeye doyum olmuyor. İçeride yer alan  küçük bir sinema salonu sayesinde Zeki Müren'in filmlerini orada seyredebiliyorsunuz.Sergide afislerini görüp filmleri merak edenler için o filmlerin izlenmesini sağlamak çok ince bir düşünce..
 
Onun besteleri kendi sesinden dinlediğinde insanı başka alemlere götüren ve sanatçının bestekar kimliğinin öne çıkmasına vesile olan eserlerdir. Hemen hemen bestelediği her eser film olmuş ve donemin en ünlü kadın oyuncularıyla ayni sahneyi paylaşmış.70li yıllarda film olmuş şarkıların çoğu onun eserlerinden oluşuyordu. Beklenen Şarkı Hayat Bazen Tatlıdır ,Arım Balım Peteğim gibi sayısız filmler ve eserler bırakmış. İlk bestesi olan Acemkürdi makamında bestelediği "Zehretme hayatı bana cananım" adlı eseri Bursa'da kaplıcada 8 yaşında iken yapmış. Daha küçük yaşlardan sanatında üstün olduğunu göstermiş. Yaptığı kliplerde sanki ekrandan fırlayacakmış gibi bir izleniminiz olur. Yakın plan çekimlerde mimikleriyle jestleriyle onu izleyen herkesi büyüler.5 dklik klipte adeta hipnozite olursunuz ve dikkatiniz hiç kaybolmaz.
 
1.5 sene önce yolum Bursa'ya düştüğünde onun mezarına gitmeyi arzuladım .Emir Sultan Hz.nin manevi gölgesinde huzur içinde hala kendini dinlemekte ve dinlenmekte. Ben mezarın başına geçtiğimde sanki dirilip bana "hoş geldiniz safalar getirdiniz" diyecek diye içim ürperdi. Ona yakışır nitelikte kubbeli bir mezar taşında metfun olmuş..
Müzede sahne kostümlerinden bir koleksiyon vardı. Taslı, metal işlemeler olan desen desen renk renk  bir çok kıyafeti oradaydı. Zeki Müren'in en parlak dönemlerinde giydiği ve çağının ilerisinde olan o kıyafetler o zamanların tarzını gözler önüne sermekteydi. Zeki Müren Güzel Sanatlar Akademisi desen tasarım bölümü mezunu olduğundan kıyafetlerindeki tasarımları kendisi yaptığı için kıyafetler onun sanatını ve sahne duruşunu fazlasıyla yansıtıyordu.
 
Müzede bana göre en büyük eksiklik onun bir balmumu heykelinin olmamasıydı. Sponsor firma daha sonra Bodrum Zeki Müren Müzesi'nde sergilenmek üzere bir Zeki Müren balmumu heykeli yapsaydı. Bana göre sergi tamamen eksiksiz olurdu. Onu canlı olarak göremeyenler balmumu heykeliyle fotoğraf çekilir ve Zeki Müren'i sağlığında görememiş olanlar bir nebze de olsa onunla hasret giderirdi.
Ne diyelim Zeki Müren sayfalara sığmayacak kadar büyük bir sanatçı ...
Ruhu Şad Mekanı Cennet Olsun.
 
Şarkılara Duygu Seren
Çilelere göğüs geren
Dertli gönüllere giren
İŞTE BENİM ZEKİ MÜREN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evleri Yüksek Kurdular...

Gerede'de Sabah Çorbası