Gerede'de Sabah Çorbası







Sabahın rahmeti ve bereketi bir ayrıdır. Sabah saatleri çok özeldir. hele ki Sabah namazına kalkıp huşu içinde namazını eda edip, Allah(CC)'a af,mağfiret ve rızk dilemek sabahları daha da özel kılan nedenlerdir. Sabah namazı vaktinde gökten melekler iner ve sabah erken kalkanın rızkı bol olur diye bir atasözümüz de vardır .

Sabahları uyku mahmurluğunu gidermenin çeşitli yolları vardır. Kimisi için çay, kimisi için kahve , kimisi içinse bir çorba sabah uykusunu alır  ya da kahvaltı için ideal gıdalardır. Bu gıdaların herhangi birini tükettiğinizde bütün gün dinç, enerjik ve işinizde de verimli olursunuz.

Sabahları açık olan 2 yer vardır. Bunlar 'Sabahçı Kahvehaneleri' ile 'Çorbacı' lardır. Bu iki mekan sabah namazından çıkışa yani saat 06.00 gibi açık olmak zorundadır. 'Sabah erken kalkanın rızkı bol olur' sözüne binaen bu mekanları işletenler o saatlerde mekanları açmak durumundadırlar. 

Sabah çorbası çok önemlidir. Dört mevsimde de yeri vardır. Yaz kış sonbahar ilkbahar gibi mevsim dönüşlerinde, gün dönümlerinde her zaman çorba içmek sağlıklıdır. Çorba bizim kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Çorba şifa kaynağıdır ve her türlü hastalığa iyi gelir. İçimizi ısıtır, tok tutar.İçine çeşitli baharatları eklediğinizde içtiğinizde ilaçlardan daha etkili bir etkisi vardır.

Soğuk havalarda Sabah sabah o sıcak çorbayı içip de güne başlamak gibisi yoktur. Kış sabahlarında erken kalkıp işe gitmeden önce bir çorbacıya girdiğinizde ve içinizi ısıtan bir çorba söylediğinizde bile o mutluluğu hissedeceksiniz. Çorbayı içip bir de üstüne yürümek  gibisi de yoktur. 

Her akşam arkadaşlarla sözleşiriz "Sabah namazına Yeni Camide buluşalım ve sonra Kamburun Yeri'nde çorba içelim diye". Bazen buluşulur bazen buluşalamaz ama gidenler için büyük bir mutluluk kaynağı olur. Sanki lüks bir restauranta gitmişiz gibi bir izlenim olur "Kamburun Yeri"nde. Sabah sabah kimse sıcak yatağını bırakıp çorba içmeye mi gider diyen arkadaşlarımız da oluyor. Bizim buradaki amacımız aslında çorba bahanesi ile sabah namazını kılmak.Allah Kabul Etsin(Amin)İçinde sevgi olan, samimiyet olan her şey özel ve güzeldir.

Gerede'de her sabah namazından sonra mutlaka 'Kamburun Yeri' dediğimiz ve İşletmecisi olan Cemali Amcanın o enfes et sulu mercimek çorbasını içmeden güne başlanmaz. Sabah namazına camiye gidilir ,namaz çıkışında cemaatle birlikte çorba içmeye gitmek isteyenler ile birlikte Cemali amcanın arastadaki lokantasına gidilir Çünkü çorba sabah 05.00 da yapılmıştır ve mutlaka cami çıkışında çorba vardır. . Dışarıdan baktığında içerideki kalabalık göze çarpar. Mekan ufak olduğundan oturacak yer kısıtlıdır. ve boş bulduğun bir yere oturduğunda 'Çorba' demen yeterlidir. Çorba istemeseniz bile mutlaka o çorba önünüze gelir.Çorba içmeyen yanlış algılanır.Orada her kesimden insanı görmek mümkündür.Genç yaşlı çalışan emekli öğrenci ,hamal herkes sabahın seherinde oraya çorba içmeye gelir.Gerede küçük bir ilçe olduğundan herkes birbirini tanır. Haliyle mekan içine girdiğinde bir tanıdığa rastlamanız mümkündür.

Küçük ve tipik bir esnaf lokantası görünümde olsa da "Kamburun Yeri" aslında sabahları bir buluşma yeridir. Günlük iş bekleyen insanlar ,hamallar, fabrikalarda çalışan işçiler,memurlar,öğrenciler herkesin ortak paylaşım alanıdır.

Sobanın etrafına yerleştirilmiş 4 kişilik dikdörtgen masalarda oturup çorba içinlerin muhabbetleriyle sessiz sabah birden seslerle doluverir. Çorbasını içen mekandan ayrılır ya işine gider ya da muhabbeti devam ettirmek için 'Sabahçı Kahvehanelerine' giderler. Çorbadan sonra bir de üstüne çay içip güne başlamak kadar huzur verici bir şey daha yoktur.

Gerede'de gün böyle başlar :  Sabah namazına gidilir ve namaz çıkışı çorbacıda(Kamburun Yeri) çorbalar içilir Ardından "Bedelli'nin Kahvesi"ne ya da Cumhuriyet Meydanındaki kahvehanede bir bardak çay içilir ve yol boyu (Gerede Çıkışına kadar) güneşin doğuşuyla birlikte yürünür.Spor yapmak isteyenler stadyumun etrafında yürüyüş yaparlar. Arabası olanlar Esentepe'ye yürümeye ya da spor yapmaya çıkarlar.  Esas huzur ve mutluluk budur. Böyle geçen bir sabahın ve günün verimi , hayırı, rızkı da haliyle bereketli olur.

Sabah vakti namazı ,çayı çorbası ve yürüyüşleri ile bereketli ve özel zamanlardır. Bu vaktin kıymetini bilelim.

İsmail Kazan/Gerede




Yorumlar

  1. Sevgili İsmail. Mahvettin bizi. Çok güzel ve detaylı anlatmışsın. Eline, emeğine sağlık. Takipteyiz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstadım çok teşekkür ederim. elimden geldiğince gözlemlerimi yazmaya çalışıyorum. ee tabii sizin takdirinizi almak benim için büyük mutluluk oldu. :D :D Eksik olmayın ... İyi Çalışmalar Dilerim.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evleri Yüksek Kurdular...

İstanbul İçin İftar Vakti....